Mitkä ovat tyypilliset emättimen paikallisoireet?

Emätin voi tuntua kuivalta ja aralta, ja yhdynnät saattavat muuttua kivuliaiksi. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikasvusto muuttuu eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta. Estrogeenin väheneminen voi altistaa myös toistuville virtsatietulehduksille ja aiheuttaa virtsan karkailua.

Mistä emättimen paikallisoireet johtuvat?

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee kaikilla naisilla. Monilla naisilla estrogeenin tuotannon väheneminen aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivumisesta ja ohenemisesta johtuvia erilaisia vaivoja.

Onko emättimen kuivuus yleistä?

Lähes puolet1menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta.

Kuinka pitkään Vagifem®-valmistetta voi käyttää?

Vagifem®-hoidon kestolle ei ole rajoitetta. Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärin kanssa hoidon pituudesta.

Auttaako paikallinen estrogeenivalmiste kuumiin aaltoihin?

Paikallinen estrogeenivalmiste vaikuttaa vain paikallisesti ja riittää poistamaan paikalliset oireet, mutta ei vaikuta muihin vaihdevuosioireisiin kuten kuumiin aaltoihin.

Voiko systeemisesti vaikuttavaa lääkettä käyttää samanaikaisesti Vagifem®-valmisteen kanssa?

Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko pelkästään tai systeemisti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletti, laastari, geeli) lisänä.

Onko Vagifem®-valmiste on tahraamaton?

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti. Tabletti viedään asettimen avulla syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään. Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin2.

Voiko yhdyntäkivut liittyä vaihdevuosiin?

Suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii myös yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan. Estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu eikä enää kostu yhdynnän aikana. Tämä tekee yhdynnästä helposti epämiellyttävän ja jopa kivuliaan.

Milloin Vagifem®-valmistetta ei saa käyttää?

Valmiste ei sovi naisille, joilla on ollut tai epäillään olevan emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

FI24VG00004 (päivitetty 28.5.2024)

Käytetyt lähteet

  1. Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36–44. 
  2. Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.