Estrogeenin tuotannon väheneminen

Estrogeenin tuotanto vähenee kaikilla naisilla vaihdevuosien aikana. Vaihdevuosioireita ei tule kaikille, mutta monilla naisilla estrogeenituotannon väheneminen aiheuttaa emättimen limakalvon kuivumisesta ja ohenemisesta johtuvia erilaisia vaivoja. Emätin voi tuntua kuivalta ja aralta, ja yhdynnät saattavat muuttua kivuliaiksi. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikasvusto muuttuu, eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta. Estrogeenin väheneminen voi altistaa myös toistuville virtsatietulehduksille ja aiheuttaa virtsan karkailua.

Estrogeenin puutteen aiheuttamat paikallisoireet ovat yleisiä. Lähes puolet menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta. Usein nämä oireet tulevat esiin menopaussin jälkeen, mutta osa naisista kärsii niistä jo huomattavasti aikaisemmin1.

Koska paikallisoireiden taustalla on usein estrogeenin puute, voidaan estrogeenia käyttää oireiden lievitykseen. Paikallinen estrogeenivalmiste vaikuttaa vain paikallisesti ja riittää poistamaan paikalliset oireet, mutta ei vaikuta muihin vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin.

Estrogeenin puutteesta aiheutuvia paikallisoireita:

  • kuivuus ja limakalvohaavaumat
  • kirvely, kutina, arkuus
  • toistuvat emätintulehdukset
  • yhdyntäkivut 
sisäsynnytyselimet virtstatiet

Suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii myös yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan. Estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu, kostuminen yhdynnän aikana vaikeutuu. Tämä voi tehda yhdynnästä epämiellyttävän ja jopa kivuliaan.

Mikä on Vagifem® ja mihin se auttaa?

Vagifem® on 17B-estradiolia sisältävä valmiste, joka on tarkoitettu estrogeenin puutteesta johtuvien emättimen paikallisoireiden hoitoon. Vagifem®-valmisteen sisältämä estrogeenimäärä on niin pieni, että se riittää poistamaan paikallisoireet, mutta ei vaikuta koko elimistöön. Estrogeenia sisältävät paikallisvalmisteet vahvistavat emättimen limakalvoja, jolloin niiden kimmoisuus ja kyky suojata bakteeritulehduksilta palautuu.

Emättimen limakalvoissa ja soluissa tapahtuvat muutokset

Vagifem® -valmisteen käyttö

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti ja sen käyttö on helppoa ja vaivatonta. Asettimen avulla tabletti viedään syvälle emättimeen, ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään. Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton2 , ja vaikuttaa siellä missä pitääkin. Vagifem® -valmisteen asetin on tarpeellinen, sillä jos tablettia yritetään viedä emättimeen käsin, se voi kostuessaan jäädä kiinni sormiin.

Mikäli asettimen vienti emättimeen tuntuu hoidon alussa kivuliaalta, asetinta voidaan kostuttaa vedellä tai voidella joko liukastusvoiteella tai perusvoiteella. 

Asetin on kertakäyttöinen ja käytön jälkeen se heitetään pois. Asetin hajoaa poltettaessa vedeksi ja hiilidioksidiksi, joten se on hyvin luontoystävällinen. Asettimen voi hävittää normaalin kotitalousjätteen mukana.

Vagifem® ja yhdyntä

On suositeltavaa asettaa Vagifem®-tabletti paikalleen vasta yhdynnän jälkeen, jotta tabletti ei irtoaisi.

Vagifem® -valmisteen annostus

  • Aloitusannos: 1 emätinpuikko päivittäin kahden viikon ajan
  • Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko kaksi kertaa viikossa

Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa.

Vagifem®-valmisteen hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa ja valmisteen voi annostella mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Emättimen kuivuuden oireet alkavat tavallisesti helpottaa jo ensimmäisen hoitoviikon aikana. Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko yksinään tai systeemisesti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletit, laastarit, geelit) lisänä.

Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärisi kanssa hoidon pituudesta.

Lue myös huolellisesti Vagifem®-valmisteen pakkausseloste.

Käytössä huomioitavaa

Vagifem®-valmisteella on raportoitu hyvin vähäisiä määriä estrogeeniin liittyviä haittatapahtumia, kuten rintojen kipua, raajojen turvotusta tai vuotoa emättimestä. Se ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

FI24VG00004 (päivitetty 28.5.2024)

Käytetyt lähteet

  1. Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36–44. 
  2. Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.

Ohjeita käyttäjälle