Mikä Vagifem® on?

Vagifem®-emätinpuikko on 17ß-estradiolia sisältävä tablettimuotoinen valmiste, joka on tarkoitettu lievittämään vaihdevuosista johtuvia emättimen paikallisoireita. Valmisteen sisältämä estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja palauttaa niiden toimintakykyä, kuten kyvyn kostua. Siten se poistaa monia paikallisoireita, kuten emättimen kuivuutta, kirvelyä ja ärsytystä. Vagifem®-emätinpuikkoja on saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Pakkaus sisältää 18 emätinpuikkoa ja se riittää 9 viikon ylläpitohoitoon. 

Vagifem® -valmisteen käyttö

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti ja sen käyttö on helppoa. Asettimen avulla tabletti viedään syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään.

tabletti

Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton1, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin. Vagifem®-valmisteen asetin on tarpeellinen, sillä jos tablettia yritetään viedä emättimeen käsin, se voi kostuessaan jäädä kiinni sormiin.

Mikäli asettimen vienti emättimeen tuntuu hoidon alussa kivuliaalta, asetinta voidaan kostuttaa vedellä tai voidella joko liukastusvoiteella tai perusvoiteella. Asetin on kertakäyttöinen ja käytön jälkeen se heitetään pois.

Vagifem® ja yhdyntä

On suositeltavaa asettaa Vagifem®-tabletti paikalleen vasta yhdynnän jälkeen, jotta tabletti ei irtoaisi.

Vagifem® -valmisteen annostus

  • Aloitusannos: 1 emätinpuikko päivittäin kahden viikon ajan
  • Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko kaksi kertaa viikossa
annostusohje

Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa.

Vagifem®-valmisteen hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa ja valmisteen voi annostella mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Emättimen kuivuuden oireet alkavat tavallisesti helpottaa jo ensimmäisen hoitoviikon aikana. Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko yksinään tai systeemisesti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletit, laastarit, geelit) lisänä.

Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärisi kanssa hoidon pituudesta.

Lue myös huolellisesti Vagifem®-valmisteen pakkausseloste.

Käytössä huomioitavaa

Vagifem®-valmisteella on raportoitu hyvin vähäisiä määriä estrogeeniin liittyviä haittatapahtumia, kuten rintojen kipua, raajojen turvotusta tai vuotoa emättimestä. Se ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

FI24VG00004 (päivitetty 28.5.2024)

Käytetyt lähteet
  1. Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36–44.