Ikäännytään yhdessä

Nainen on aina nainen

Vaihdevuosien ja ikääntymisen aiheuttamat muutokset kehossa voivat nekin vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Itsetunto voi kärsiä, jos tuntuu siltä, että viehätysvoima ja naisellisuus vähenee. Vaikka lähes puolet naisista onkin huolissaan vartalon epätoivotuista muutoksista, säilyttää suurin osa naisista silti itsevarmuutensa seksuaalisena kumppanina. Vaihdevuodet voivat muuttaa sekä naisten että miesten seksuaalista elämää, mutta niiden ei tarvitse johtaa seksin loppumiseen tai seksuaalisuuden häviämiseen.

Minä ja minun vaihdevuoteni

Eliniän piteneminen tarkoittaa, että naisten elämästä jopa kolmasosa on menopaussin jälkeistä aikaa. Naiset suhtautuvat vaihdevuosiin eri tavoin. Alkuvaiheessa olevat, joilla ei ole kokemusta merkittävistä oireista, pitävät vaihdevuosia hieman epämääräisinä. Välttämättä tilannetta ei vielä edes hahmoteta vaihdevuosiksi, jolloin vähäisiä oireita ei joko rekisteröi lainkaan, eikä niistä koe tarvetta puhua tai hakea tietoa.

Osa naisista suhtautuu vaihdevuosiin mutkattomasti, osana luonnollista ikääntymistä. Oireita voi olla, mutta ne pyritään hoitamaan. Muutos voi olla haikea, mutta toisaalta uudessakin elämänvaiheessa on puolensa. Toisaalta taas naiset, jotka kokevat voimakkaita oireita, pitävät vaihdevuosia luonnollisesti todella kielteisenä ja ikävänä elämänvaiheena.

Kutisee ja sattuu

Emättimen kuivuus on yksi ilmentymä menopaussin aikaisesta kroonisesta GSM-oireyhtymästä (genitourinary syndrome of menopause), jossa emättimen limakalvo ohenee ja sen verenkierto vähenee. Se johtaa emättimen pituuden lyhenemiseen ja limakalvon poimuisuuden vähenemiseen. Myös kohdunsuu voi madaltua ja häpyhuulet kutistua.

Jopa puolet 50–60-vuotiasta naisista kärsii emättimen kuivuudesta. Yli 70-vuotiailla sitä esiintyy jo yli 70 prosentilla.*** Tavallisimpia oireita ovat arkuus, polttelu ja kutina. Yhdyntäkipuja ja erilaisia virtsarakon toimintahäiriöitä voi esiintyä.

Limakalvojen kuivuminen aiheuttaa monenlaisia seksuaalihäiriöitä. Tällaisia ovat kiihottumis- ja kostumishäiriöt, yhdyntäkivut sekä seksuaalisen halun väheneminen. Valitettavasti limakalvo-oireet usein lisääntyvät ja pahenevat iän myötä, vaikka muut vaihdevuosioireet helpottaisivatkin.

Emättimen kuivuus ja siitä johtuvat oireet huolestuttavat naisia ja aiheuttavat monenlaisia pelkoja. Tilanne voi vaikuttaa elämänlaatuun monella eri tavalla ja johtaa itsetunnon heikkenemiseen ja läheisyyden välttelyyn. Jopa neljännes naisista päätyi lopettamaan seksuaalisen kanssakäymisen kokonaan.**

Naiset pelkäävät, että

  • keho ei enää toimi kuten ennen
  • nuoruus on mennyttä
  • vaikuttavat vanhalta
  • vaiva ei häviä koskaan
  • seksuaalinen haluttavuus häviää
  • itsevarmuus seksuaalisena kumppanina häviää
  • seksielämän tulevaisuus on synkkä

Seksi säilyy tärkeänä

Seksuaaliterveydellä käsitetään seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä fyysisiä, emotionaalisia, mentaalisia ja sosiaalisia tekijöitä. Kannattaa muistaa, että kaikki seksuaaliterveyteen vaikuttavat asiat eivät johdu menopaussista. Ikääntyminen ja sen mahdollisesti mukanaan tuomat muutkin terveysongelmat voivat vaikuttaa sekä yksilöön että parisuhteeseen. Avoimuus elämäntilanteen iloista ja murheista on siis tärkeää. On myös hyvä ymmärtää, että seksi on suurimmalle osalle naisista tärkeää ikääntymisestä huolimatta.

Tutkimuksissa on osoitettu, että asiallinen tieto seksuaalisista toiminnoista, seksuaalisen stimulaation tärkeydestä ja iän ja parisuhteen pituuden vaikutuksesta niihin johtaa usein positiivisiin seksuaalielämän muutoksiin. Mahdollisiin oireisiin tulisi tarttua ripeästi ja usein molempien osapuolien aiheeseen perehtyminen auttaa hyvän kommunikaation rakentamisessa. Kaikki eivät suinkaan turvaudu ulkopuoliseen apuun, mutta tarvittaessa sitä on hyvin saatavilla.

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

Jannini, EA. Nappi, RE. Couplepause: A New Paradigm in Treating Sexual Dysfunction During Menopause and Andropause. Sex Med Rev. 2018 Jul;6(3):384–395.

Menopause. Information for parners. https://jeanhailes.org.au/health-a-z/menopause/information-for-partners

Nappi, RE ym. Addressing Vulvovaginal Atrophy (VVA)/Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) for Healthy Aging in Women. Frontiers in Endocrinology. August 2019; Volume 10. Article 561. ****

Nappi, RE ym. The CLOSER-Survey: Implications of Vaginal Discomfort of Postmenopausal Women and in Male Partners. J Sex Med 2013;10:2232–2241.**

Novo Nordisk Farma Oy. Vaihdevuositutkimus 2019.

Scavello, I. ym. Sexual Health in Menopause. Medicina 2019, 55, 559.

Tiinen, A. ja Kero, K. Paikallisestrogeenit ja rintasyöpä. Suomen Lääkärilehti 2020;75(3):117-121.***

Tiitinen, Aila. Vaihdevuodet ja androgeenit. Lääkärikirja Duodecim 2019. www.terveyskirjasto.fi, haettu 18.2.2020.

Tiitinen, Aila. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin käsikirja 2019. www.terveysportti.fi, haettu 12.2.2020.

Tiitinen, Aila. Tietoa potilaalle: Vaihdevuodet, mielialaoireet ja haluttomuus. Lääkärikirja Duodecim 2019. www.terveysportti.fi, haettu 12.2.2020.

Väisälä, Leena. Haluttomuuden monet kasvot. Suomen Lääkärilehti 2011;66(35):2485–2491.

Haluan, haluat, haluamme
Parisuhde

Haluan, haluat, haluamme

Vaihdevuodet voivat kiristää parisuhdetta, etenkin, jos asiasta ei puhuta yhdessä. Avoin keskustelu auttaa monessa tapauksessa.