Vaihdevuodet ja parisuhde

Seksuaaliterveys on molempien asia

Pidentynyt elinikä merkitsee, että nykyään naisen elämästä jopa 1/3 on postmenopausaalista aikaa. Tyypillisesti ajatellaan, että ikääntyminen ja vaihdevuodet vähentävät väistämättä seksuaalista kiinnostusta. Eurooppalaisen tutkimuksen perusteella yli puolet 50–60-vuotiaista naisista kertoikin kiinnostuksensa seksiin vähentyneen, mutta samalla kuitenkin havaittiin, että 71 % naisista piti seksielämän ylläpitämistä tärkeänä.*

Seksuaaliterveys on laaja käsite, johon kuuluu sekä fyysisiä, psyykkisiä, emotionaalisia että sosiaalisia tekijöitä. Miehen seksuaalisen kyvykkyyden säilyminen ikääntyessä on seksuaalisten toiminteiden kannalta yksi merkittävimmistä seikoista, mutta naisen vaihdevuosien aikaiset muutokset seksuaaliterveydessä vaikuttavat yhtä kaikki kykyyn ylläpitää seksuaalisuutta parisuhteessa. Tilannetta tulisikin tarkastella yhdessä ja puhua menopaussin lisäksi myös paripaussista.

Ei se kertomatta parane

Kansainvälisessä VIVA-tutkimuksessa vastanneista naisista 55 % sanoi kokeneensa erilaisia emättimen ongelmia jo kolmen vuoden ajan tai pidempään, mutta vain 4 % yhdisti oireet emättimen kuivuuteen.**** Oireita pidetään tyypillisesti ikääntymiseen kuuluvina, joten niitä ei erikseen nosteta esille. Osa naisista puolestaan pitää aihetta liian arkana, jopa tabuna. Kuitenkin seksuaalisen hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää puhua asiasta. Seksuaalisen hyvinvoinnin merkitys on suuri paitsi vaihdevuosi-ikäiselle naiselle, myös hänen kumppanilleen. Seksin väheneminen tai jopa loppuminen on tuskin kummankaan osapuolen mielestä toivottavaa.

Avoin keskustelu auttaisi monessa tapauksessa toista osapuolta ymmärtämään, mitä muutoksia on tapahtunut tai tapahtumassa. Suurin osa miehistä toivoisi, että naiset kertoisivat tilanteestaan. Myös mahdollisen hoidon kannalta olisi olennaista ottaa asia esille gynekologin vastaanotolla.

Hoitojakin kokeillaan usein kertomatta siitä kumppanille. Lähes 60 % naisista käytti paikallisia emättimen kostuttamiseen tarkoitettuja valmisteita tai liukasteita, mutta vain 15 % miehistä tiesi naisten käyttävän tällaisia.** Hoidosta saadaan kuitenkin usein apua. Jos naisella on GSM-oireita, mutta ei muita vaihdevuosioireita, voi paikallinen estrogeeni vaikuttaa emättimen ja kohdun epiteelin paksuuntumiseen ja sitä kautta emättimen pH-arvon ja mikrobioottisen moninaisuuden normalisoitumiseen. Tämä puolestaan lisää sukupuolielinten verenkiertoa ja vähentää siten kuivuutta. Yhdyntäkivut vähenevät ja sukupuolielinten kiihottuminen ja orgasminen toiminta paranevat. Seksielämän paraneminen vaikuttaa luonnollisesti parisuhteen molempien osapuolten hyvinvointiin.

38 percent

Paikallisestrogeenin käyttö paransi paitsi elämänlaatua ja itsetuntoa, myös seksielämää ja parisuhdetta.

On myös tutkittu, että naisilla, joiden seksielämä säilyy aktiivisena vaihdevuosissakin, on vähemmän emättimen limakalvon ohenemisen aiheuttamia ongelmia. Englanninkielisen sanonnan ”Use it or lose it” voisikin pilke silmäkulmassa kääntää kehotteeksi: ”Käytä tai kuivahda”.

Vaihdevuodet ja seksi on yhteinen asia

Vaihdevuodet eivät suinkaan välttämättä merkitse ongelmia seksielämässä. Noin puolet naisista kokee jonkinlaista seksuaalisen halukkuuden vähenemistä, mutta toisaalta osalla seksielämä myös parantuu. Vaihdevuosien vaikutukset ovat siis yksilöllisiä. Tärkeää olisi kertoa partnerille, milloin ja millaisia vaihdevuosioireita ilmaantuu, jos ilmaantuu.

82 percent

Haluan, haluat, haluamme

Yksi tavallisimmista seksielämään vaikuttavista vaihdevuosioireista on haluttomuus. Seksuaalista haluttomuutta voi toki liittyä erilaisiin elämäntilanteisiin, mutta vaihdevuosissa sitä voi aiheuttaa osaltaan elimistön estrogeenin puutos. Tosin edelleenkään ei tarkoin tiedetä, millainen vaikutus estrogeenilla on seksuaaliseen halukkuuteen ja kiihottumiseen.

Estrogeenia eli niin kutsuttua naishormonia syntyy etenkin munarakkuloissa ja istukassa. Sen tehtävänä on ylläpitää naiselle ominaisia kehonpiirteitä ja toimintoja. Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto hidastuu munarakkuloiden hiipumisen myötä ja loppuu lähes kokonaan menopaussivaiheessa. Hormonituotannon väheneminen voi aiheuttaa oireita jo vuosia ennen kuukautisten poisjäämistä. Siksi voi olla hankala oivaltaa, että muutokset omassa seksuaalisessa halussa voisivat johtua premenopaussista.

Estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös naisen limakalvoihin ja emättimeen. Hedelmällisessä iässä limakalvot ovat kosteat ja paksut juuri estrogeenin vaikutuksesta. Hyödylliset maitohappobakteerit (laktobasillit) viihtyvät kostealla limakalvolla ja auttavat pitämään sen pintakerroksen pH:n happamana.

Menopaussin jälkeen pintakerroksen soluissa tapahtuu muutoksia ja laktobasillit vähenevät. Tämän seurauksena limakalvot ohenevat, niiden kosteus häviää, verenkierto vähenee ja emättimen pH nousee. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa kipua ja kutinaa, mikä on omiaan vähentämään halukkuutta yhdyntään. Tavallisesti tällaisia oireita ilmaantuu noin puolen vuoden kuluttua kuukautisten poisjäännistä, mutta osalla limakalvojen kuivuus voi alkaa jo selvästi aikaisemmin.

Myös androgeenit vähenevät naisen ikääntyessä. Testosteroni on näistä hormoneista vahvin. Sen pitoisuus seerumissa pienenee selvästi vähemmän kuin estrogeenin. Mikä vaikutus tällä on naisen seksuaalisuuteen, on vielä epävarmaa. Kuitenkin tiedetään, että munasarjojen poisto nuorella iällä johtaa äkilliseen androgeenien vähenemiseen. Tämä puolestaan aiheuttaa usein menopaussin kaltaisia vaikeitakin oireita ja lisää riskiä seksuaalisen halukkuuden vähenemiseen.

Kaikki mahdolliset oireet kannattaa ottaa esille terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, koska limakalvojen ja emättimen kosteuteen ja sitä kautta yhdynnän kokemukseen voidaan vaikuttaa erilaisilla hoitotavoilla. Ennen kaikkea asiasta kannattaa kertoa kumppanille; enemmistö naisista pitääkin tärkeänä puhua avoimesti yhdynnässä tuntuvasta kivusta.

72 percent

Puhutaan vaihdevuosista

Vaihdevuodet voivat kiristää parisuhdetta, etenkin, jos asiasta ei puhuta yhdessä. Kumppanille voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä naisen elämässä tapahtuu, jos nainen ei itse näe aiheellisena kertoa muutoksista itsessään. Partnerille voi myös olla turhauttavaa, että hän ei osaa auttaa tai pysty osallistumaan, vaikka näkee puolisonsa selvästi olevan muutosten keskellä.

Avoimuus lienee parisuhteessa aina tärkeää, mutta erityisen merkittävää se on vaihdevuosien aikana. Puhutaan jopa ”paripaussista” (couplepause), jolla halutaan korostaa parisuhteen molempien ikääntyvien osapuolien huomioon ottamista seksuaaliterveyteen liittyvien asioiden läpikäynnissä ja mahdollisessa hoidossa.

68 percent

Muutamia vinkkejä kumppanille

•    Kuuntele: vaikka et voisikaan auttaa, kuuntelemisella on valtaisa merkitys.
•    Tunne oireet: vaihdevuosioireista löytyy kattavasti tietoa ja kumppaninkin on hyvä tietää, millaisia muutoksia voi olla edessä.
•    Naiset ovat yksilöitä: kaikki oireet eivät koske kaikkia naisia ja naiset reagoivat oireisiinkin hyvin eri tavoin. Vältä stereotyyppistä ajattelua, että vaihdevuodet tarkoittavat väistämättä ikäviä asioita.
•    Pyydä puolisoasi priorisoimaan oireensa niin, että tiedät, mikä niistä aiheuttaa eniten huolta.
•    Sisäistä, että muutokset arjessa voivat johtua naisen kokemista oireista, ei sinusta. Jos esimerkiksi nainen haluaa nukkua omassa sängyssä, syynä voi olla öiset kuumat aallot.
•    Käykää yhdessä lääkärin vastaanotolla, jos vaihdevuodet aiheuttavat merkittäviä ongelmia. Se auttaa saamaan yhteisen näkemyksen ja kielen puhua luonnollisesta ikääntymiseen liittyvästä vaiheesta.

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

Jannini, EA. Nappi, RE. Couplepause: A New Paradigm in Treating Sexual Dysfunction During Menopause and Andropause. Sex Med Rev. 2018 Jul;6(3):384–395.

Menopause. Information for parners. https://jeanhailes.org.au/health-a-z/menopause/information-for-partners

Nappi, RE ym. Addressing Vulvovaginal Atrophy (VVA)/Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM) for Healthy Aging in Women. Frontiers in Endocrinology. August 2019; Volume 10. Article 561. ****

Nappi, RE ym. The CLOSER-Survey: Implications of Vaginal Discomfort of Postmenopausal Women and in Male Partners. J Sex Med 2013;10:2232–2241.**

Novo Nordisk Farma Oy. Vaihdevuositutkimus 2019.

Scavello, I. ym. Sexual Health in Menopause. Medicina 2019, 55, 559.*

Tiinen, A. ja Kero, K. Paikallisestrogeenit ja rintasyöpä. Suomen Lääkärilehti 2020;75(3):117-121.

Tiitinen, Aila. Vaihdevuodet ja androgeenit. Lääkärikirja Duodecim 2019. www.terveyskirjasto.fi, haettu 18.2.2020.

Tiitinen, Aila. Vaihdevuosioireet ja hormonihoito. Lääkärin käsikirja 2019. www.terveysportti.fi, haettu 12.2.2020.

Haluan, haluat, haluamme
Parisuhde

Haluan, haluat, haluamme

Vaihdevuodet voivat kiristää parisuhdetta, etenkin, jos asiasta ei puhuta yhdessä. Avoin keskustelu auttaa monessa tapauksessa.