Yhdyntäkivut

Vaihdevuosi-ikäinen nainen voi kärsiä yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan. Emättimen limakalvoja kirvelee ja aristaa, eikä emätin kostu riittävästi ja tämä aiheuttaa yhdyntäkipuja.

Yhdyntäkipujen syy löytyy usein emättimen kuivista limakalvoista, jonka aiheuttaa vaihdevuosien aikainen estrogeenin väheneminen. Estrogeenin puute aiheuttaa limakalvon ohenemista, kutistumista ja kuivuutta eikä emätin enää kostu yhdynnän aikana. Uusi elämäntilanne vaatii totuttelua, varsinkin kun vaihdevuosioireet tulevat monelle yllätyksenä.

Haluttomuus vaihdevuosien aikana

Limakalvojen kuivuminen ja sitä kautta yhdyntäkivut saattaa vaikeuttaa seksielämää, vaikkei varsinaisesta haluttomuudesta olisikaan kyse. Kuitenkin myös halujen väheneminen on normaalia iän karttuessa ja myös vaihdevuosien aikana mielialan vaihtelut voivat vaikuttaa haluihin.

Omista tuntemuksista on tärkeää kertoa myös omalle kumppanille. Seksuaalista haluttomuutta tai yhdynnässä ilmeneviä kipuja ei kannata hautoa itsekseen ja olettaa kumppanin ymmärtävän, mitä omassa mielessä liikkuu. Haluttomuutta voi lähteä purkamaan pienin askelin.

Yhdyntäkivut voivat olla kiusallinen ja epämiellyttävä vaiva vaihdevuosien aikana.

Kuivien ja arkojen limakalvojen hoitoon on eri hoitokeinoja. Yhdyntäkipuja voi helpottaa liukuvoiteilla, kosteuttavilla voiteilla tai estrogeenipohjaisilla paikallisvalmisteilla, jotka vahvistavat limakalvoja. Kun kipua ei tarvitse jännittää, nauttiminen on helpompaa ja halutkin voivat palata. Lue lisää paikallisoireiden hoitamisesta.

Puhu avoimesti lääkärisi kanssa kaikista oireistasi ja tuntemuksistasi ja kysy apteekista apua oireisiin.

FI20VG00071 12/2020

Vaihdevuosien paikallisoireet
Oireet

Vaihdevuosien paikallisoireet

Tyypillisiä vaihdevuosiin liittyviä emättimen paikallisoireita ovat emättimen kuivuus ja kirvely, yhdyntäkivut sekä emätintulehdus.