Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä vaihdevuosien paikallisoireista sekä Vagifem®-valmisteesta

1.     Mistä emättimen paikallisoireet johtuvat?

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee kaikilla naisilla. Monilla naisilla estrogeenin tuotannon väheneminen aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivumisesta ja ohenemisesta johtuvia erilaisia vaivoja.

2.     Mitkä ovat tyypilliset emättimen paikallisoireet?

Emätin voi tuntua kuivalta ja aralta, ja yhdynnät saattavat muuttua kivuliaiksi. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikasvusto muuttuu eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta. Estrogeenin väheneminen voi altistaa myös toistuville virtsatietulehduksille ja aiheuttaa virtsan karkailua.

3.     Kuinka pitkään Vagifem®-valmistetta voi käyttää?

Vagifem®-hoidon kestolle ei ole rajoitetta. Kun olet aloittanut Vagifem®-hoidon, käy säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa. Keskustele tällöin lääkärin kanssa hoidon pituudesta.

4.     Onko emättimen kuivuus yleistä?

Lähes puolet1 menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta.

5.     Auttaako paikallinen estrogeenivalmiste kuumiin aaltoihin?

Paikallinen estrogeenivalmiste vaikuttaa vain paikallisesti ja riittää poistamaan paikalliset oireet, mutta ei vaikuta muihin vaihdevuosioireisiin kuten kuumiin aaltoihin.

6.     Voiko systeemisesti vaikuttavaa lääkettä käyttää samanaikaisesti  Vagifem®-valmisteen kanssa?

Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko pelkästään tai systeemisti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletti, laastari, geeli) lisänä.

7.     Onko Vagifem®-valmiste on tahraamaton?

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti. Tabletti viedään asettimen avulla syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään. Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin.2

8.     Voiko yhdyntäkivut liittyä vaihdevuosiin?

Suuri osa vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii myös yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan. Estrogeenin puutteesta johtuen emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu eikä enää kostu yhdynnän aikana. Tämä tekee yhdynnästä helposti epämiellyttävän ja jopa kivuliaan.

9.     Milloin Vagifem®-valmistetta ei saa käyttää?

Valmiste ei sovi naisille, joilla on ollut tai epäillään olevan emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti 18 emätinpuikkoa

Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko (vaikuttava aine estradioli) estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen paikallisoireisiin. Ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus. Keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä, tai jos oireesi eivät lievity 2-4 viikossa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija Novo Nordisk Farma Oy.

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

1 Nappi  RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views & Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric 2012, 15:36-44

2 Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.

Ohjeita käyttäjille
Käyttö

Ohjeita käyttäjille

Tämä sivu sisältää tietoa Vagifem® -valmisteesta, joka on tarkoitettu estrogeenin puutteesta aiheutuvien paikallisoireiden hoitoon.