Vaihdevuodet eli menopaussi

Vaihdevuodet ovat uusi vaihe naisen elämässä

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää ja uuden ajanjakson alku. Vaihdevuosien lähestyminen tai alkaminen saattaa silti aiheuttaa huolta, epätietoisuutta tai ahdistusta. Huoli pois – menopaussi ei ole sairaus eikä asian pitäisi olla tabu! Vaihdevuodet voivat olla yhtä täysipainoinen, terve ja aktiivinen ajanjakso kuin edeltäneetkin elämänvaiheet. Positiivinen suhtautuminen auttaa – tämä voi olla elämäsi parasta aikaa.

VINKKI!

Pidä huolta kunnostasi, kysele lääkäriltäsi ja apteekista lisää sekä puhu aiheesta ystäviesi kanssa. Et ole yksin ja oireisiin saa apua.

Mitä vaihdevuodet tarkoittavat?

Vaihdevuodet eli menopaussi tarkoittaa aikaa, jolloin munasarjojen estrogeenin tuotanto vähitellen hiipuu ja loppuu lopulta kokonaan. Menopaussi tarkoittaa viimeisten luonnollisten kuukautisten ajankohtaa. Tämä voi tapahtua yksilöstä riippuen 45–55 ikävuoden välillä, Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana. Toki aikaisempikaan menopaussi ei ole poikkeuksellinen, ja esimerkiksi jotkut vakavien sairauksien hoidot kuten kemoterapia voivat varhaistaa vaihdevuosia. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia keskimäärin kahdella vuodella.

Kuinka kauan vaihdevuodet kestävät?

Vaihdevuosien kesto on hyvin yksilöllistä ja vaikeasti ennustettavaa. Toisilla ei tule erityisiä oireita lainkaan. Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen.

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne yleensä ovat vuoden sisällä menopaussista. Joillakin naisilla ne voivat jatkua pitkäänkin, toisaalta kaikille ei oireita tule lainkaan. Mitä aikaisemmin oireet alkavat, sitä pidempään ne näyttävät kestävän. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenitasot tasoittuvat lopulliselle matalammalle tasolle. Hikoilu, joka on tavallisin vaihdevuosien oire, kestää 2–7 vuoden ajan, mutta 10 %:lla oireita esiintyy vielä 20 vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista.

Vaihdevuosien katsotaan loppuneen silloin kun oireet ovat loppuneet. Oireet voivat myös palata hormonikorvaushoidon päätyttyä. Vaihdevuosien loppuvaihetta kutsutaan postmenopaussiksi, jolloin naishormonien tuotanto loppuu lähes kokonaan.

TIESITKÖ:
Tavallisesti vaihdevuosioireet ovat ohi 2–5 vuodessa.

Estrogeenin puute

Menopaussin aiheuttaa estrogeenin määrän väheneminen, joka tapahtuu kaikilla naisilla vaihdevuosien alkaessa. Noin 42-vuotiailla naisilla munasarjojen toiminta alkaa muuttua epäsäännölliseksi ja kuukautiskierron pituus vaihtelee. Estrogeenitasot heittelevät, mikä aiheuttaa naiselle monenlaisia oireita. Kuukautiset jäävät pois, kun estrogeenitaso on pysyvästi matalalla. Estrogeenitason alentuessa alkavat yleensä myös muut oireet kuten hikoilu ja kuumat aallot, mutta joillekin kuumotusta voi tulla jo aikaisemmin. Estrogeenitason vaihtelut vaihdevuosi-iässä saattavat vaikuttaa lisäksi naisen mielialoihin ja vähentää seksuaalista halukkuutta. Estrogeenitasot tasoittuvat lopullisesti matalammalle tasolle vaihdevuosien jälkeen.

Estrogeenin puute aiheuttaa myös paikallisoireita

Estrogeenin puutteesta johtuvat paikallisoireet ovat hyvin yleisiä eikä niitä tarvitse hävetä - lähes puolet menopaussin ohittaneista naisista kärsii jollain tavoin emättimen kuivuudesta1. Estrogeeni ylläpitää emättimen limakalvon uudistumista ja kosteutta. Kun estrogeenipitoisuus laskee, limakalvo ohentuu ja kuivuu ja aiheuttaa siksi epämiellyttäviä oireita.

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

Emättimen limakalvojen kuivuminen, Duodecim terveyskirjasto 7.10.2020. www.terveyskirjasto.fi

Esivaihdevuodet (premenopaussi), Duodecim terveyskirjasto 1.10.2020. www.terveyskirjasto.fi

Nappi RE , Kokot-KierepaM. Vaginal health: Insights, Views & Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric 2012, 15:36-44.
Vaihdevuodet, Duodecim terveyskirjasto 7.10.2020. www.terveyskirjasto.fi