Vaihdevuosioireiden hoito

Vaihdevuosioireiden hoito hormonihoidoilla

Systeeminen eli koko kehoon vaikuttava hormonihoito lievittää vaihdevuosioireita korvaamalla elimistön omaa estrogeenia. Vaihdevuosioireiden hoito voidaan toteuttaa esimerkiksi tabletteina suun kautta, laastareina tai geelinä. Suun tai ihon kautta annettu systeemihoito lievittää vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Hormonihoidon tarpeesta ja sen vaihtoehdoista tulee aina keskustella huolellisesti oman hoitavan lääkärin kanssa. Asiantuntija pystyy selvittämään, onko oireissa kyse vaihdevuosista tai jostain muusta. Hoidon tarpeen uudelleenarviointi on myös syytä tehdä ainakin kerran vuodessa.

Paikallisten vaihdevuosioireiden hoito

Vaihdevuosista johtuviin emättimen limakalvo-oireisiin on eri hoitokeinoja. Paikallisesti käytettäviä estradiolia ja estriolia sisältäviä lääkevalmisteita voidaan käyttää vaihdevuosien jälkeiseen estrogeenin puutteesta johtuvaan limakalvojen ohenemiseen ja kuivumiseen. Estrogeenia sisältävät valmisteet vahvistavat ohentuneita limakalvoja ja palauttavat emättimen kosteuden. Siten ne vähentävät emättimen kuivuutta ja kirvelyä sekä yhdyntäkipuja. Limakalvo-oireita voi myös lievittää lääkkeettömillä valmisteilla, jotka kosteuttavat ja voitelevat limakalvoa ja siten ehkäisevät kipua seksin aikana. 

Emättimen paikallishoitoa voidaan käyttää joko ainoana hoitona tai systeemisen hormonihoidon lisänä. Paikallista hormonihoitoa suositellaan käytettäväksi säännöllisesti, sillä sen vaikutus perustuu limakalvojen vahvistamiseen säännöllisen hormoniannoksen myötä. Keskustele lääkärisi kanssa hoidon pituudesta.

 

 

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

Vaihdevuosien hormonihoito, Duodecim terveyskirjasto 7. 10. 2020   www.terveyskirjasto.fi

Emättimen limakalvojen kuivuminen, Duodecim terveyskirjasto. 7. 10. 2020  www.terveyskirjasto.fi

Vaihdevuosien paikallisoireet
Oireet

Vaihdevuosien paikallisoireet

Tyypillisiä vaihdevuosiin liittyviä emättimen paikallisoireita ovat emättimen kuivuus ja kirvely, yhdyntäkivut sekä emätintulehdus.

Ohjeita käyttäjille
Käyttö

Ohjeita käyttäjille

Tämä sivu sisältää tietoa Vagifem® -valmisteesta, joka on tarkoitettu estrogeenin puutteesta aiheutuvien paikallisoireiden hoitoon.