Emättimen paikallisoireet

Estrogeenituotannon väheneminen aiheuttaa emättimen paikallisoireita, kuten kuivuutta ja kirvelyä, lisäksi yhdynnät saattavat muuttua kivuliaiksi. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia.

Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus voi olla monille kiusallinen vaiva. Siitä kärsii lähes puolet menopaussin ohittaneista naisista.1 Emättimen kuivuuden taustalla ovat hormonaaliset muutokset naisen elimistössä vaihdevuosien aikana.

Estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja ylläpitää niiden toimintakykyä, kuten kykyä kostua. Vaihdevuosien myötä estrogeenin määrä elimistössä vähenee, jolloin emättimen limakalvo ohenee, eikä pysty ylläpitämään normaalia kosteutta.

Emättimen kuivuuden oireet voivat olla moninaisia – yliaktiivinen rakko tai hankaus pyöräillessä ovat vain esimerkkejä kuivasta emättimestä. Yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta, koska kostuminen yhdynnän aikana vaikeutuu. Myös emätintulehdukset ovat mahdollisia emättimen bakteerikannan muuttuessa.

Emättimen kuivuuden aiheuttamia oireita voi lievittää hyvällä hygienialla, käyttämällä hengittäviä alusvaatteita, välttämällä pikkuhousunsuojien käyttöä sekä käyttämällä liukuvoiteita seksin aikana.

Estrogeenia sisältävät lääkevalmisteet vähentävät kuivuutta, kutinaa ja kirvelyä vahvistamalla limakalvoja. Lääkkeettömät paikallisvalmisteet kosteuttavat ja voitelevat limakalvoja, ja siten helpottavat paikallisoireita.

TIESITKÖ:

Emättimen kuivuus saattaa vaikeuttaa seksielämää, vaikkei varsinaisesta haluttomuudesta olisikaan kyse.

Emättimen kuivuus (atrofinen vaginiitti)

Tunnista kuivat limakalvot

Emättimen kuivat limakalvot lisäävät emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten mahdollisuutta. Kuivat limakalvot ja tulehdusalttiuden lisääntyminen on kuitenkin helppo tunnistaa seuraavista oireista:

●      Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen, joka aiheuttaa kirvelyä ja arkuutta.
●      Yhdyntäkivut. Kipua ja limakalvovaurioita esiintyy erityisesti yhdynnässä.  
●      Mahdollinen heikentynyt virtsanpidätyskyky.
●      Valkovuoto, joka on runsasta ja kellertävää.

Emättimen kirvely

Yksi yleisimmistä vaihdevuosioireista on myös emättimen kirvely. Kuten emättimen kuivuus, emättimen kirvely voi johtua kuivista limakalvoista. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla emättimen limakalvojen kuivuminen johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä. Kun estrogeenipitoisuus laskee, limakalvo ohenee ja kuivuu. Paikallisoireet lisääntyvät yleensä vasta menopaussin jälkeen, mutta osa naisista voi kärsiä niistä jo menopaussin aikana. Emättimen kirvelyä kuten muitakaan paikallisoireita ei kannata pelästyä – noin puolet 50 vuotta täyttäneistä naisista saattaa kokea paikallisoireita.1

Kirvely virtsatessa voi johtua myös virtsatietulehduksesta tai emätintulehduksesta. Sen vuoksi on tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos oireet pitkittyvät tai voimistuvat. Vaihdevuosien aikana emättimen bakteerikasvusto muuttuu, jolloin se ei enää suojaa emätintä yhtä hyvin tulehdukselta. Myös toistuvat emätintulehdukset ovat mahdollisia, sillä emättimen bakteerikasvusto muuttuu eikä se enää suojaa yhtä hyvin tulehduksilta. Estrogeenin väheneminen voi altistaa myös toistuville virtsatietulehduksille, joka aiheuttaa emättimen kirvelyä.

Yhdyntäkivut

Vaihdevuosi-ikäinen nainen voi kärsiä yhdyntään liittyvistä ongelmista. Kuumat aallot sekä hikoilu tiedostetaan helposti vaihdevuosiin liittyviksi oireiksi, mutta yhdyntäkipuja ei useinkaan mielletä samaan kategoriaan. Emättimen limakalvoja kirvelee ja aristaa, eikä emätin kostu riittävästi ja tämä aiheuttaa yhdyntäkipuja.

Yhdyntäkipujen syy löytyy usein emättimen kuivista limakalvoista, jonka aiheuttaa vaihdevuosien aikainen estrogeenin väheneminen. Estrogeenin puute aiheuttaa limakalvon ohenemista, kutistumista ja kuivuutta eikä emätin enää kostu yhdynnän aikana. Uusi elämäntilanne vaatii totuttelua, varsinkin kun vaihdevuosioireet tulevat monelle yllätyksenä.

Haluttomuus vaihdevuosien aikana

Limakalvojen kuivuminen ja sitä kautta yhdyntäkivut saattaa vaikeuttaa seksielämää, vaikkei varsinaisesta haluttomuudesta olisikaan kyse. Kuitenkin myös halujen väheneminen on normaalia iän karttuessa ja myös vaihdevuosien aikana mielialan vaihtelut voivat vaikuttaa haluihin.

Omista tuntemuksista on tärkeää kertoa myös omalle kumppanille. Seksuaalista haluttomuutta tai yhdynnässä ilmeneviä kipuja ei kannata hautoa itsekseen ja olettaa kumppanin ymmärtävän, mitä omassa mielessä liikkuu. Haluttomuutta voi lähteä purkamaan pienin askelin.

Yhdyntäkivut voivat olla kiusallinen ja epämiellyttävä vaiva vaihdevuosien aikana.
Kuivien ja arkojen limakalvojen hoitoon on eri hoitokeinoja. Yhdyntäkipuja voi helpottaa liukuvoiteilla, kosteuttavilla voiteilla tai estrogeenipohjaisilla paikallisvalmisteilla, jotka vahvistavat limakalvoja. Kun kipua ei tarvitse jännittää, nauttiminen on helpompaa ja halutkin voivat palata. Lue lisää paikallisoireiden hoitamisesta.

Puhu avoimesti lääkärisi kanssa kaikista oireistasi ja tuntemuksistasi ja kysy apteekista apua oireisiin.

Emätintulehdus

Limakalvojen muutokset vaihdevuosien aikana tekevät emättimestä tulehdusalttiin. Vaihdevuosien jälkeinen, estrogeenivajauksesta johtuva atrofinen vaginiitti on yksi tavallisimmista emätintulehduksista.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää suhteellisen paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Vaihdevuosien aikana limakalvosta tulee ohuempi ja sen verenkierto vähenee estrogeenin puutteen yhteydessä. Samalla emättimen happamuus (pH) muuttuu ja emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Tämän seurauksena emättimestä tulee herkkä bakteeritasapainon muutoksille ja tulehdukselle.

Emätintulehdus on tyypillinen vaihdevuosien oire. Emätintulehduksen tavallisia oireita ovat lisääntynyt valkovuoto ilman alavatsakipua, kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä sekä valkovuoto, joka haiskahtaa kalamaiselta. Myös virtsakirvelyä voi esiintyä virtsaputken suulla.

Vaihdevuosien emätintulehduksen hoidossa tarvitaan estrogeenihoitoa paikallisen tulehdushoidon lisäksi. Hoito toteutetaan yleensä emätinpuikkoina tai -voiteina.

 

FI20VG00071 12/2020

Käytetyt lähteet:

1 Nappi RE, Kokot-Kierepa M. Vaginal health: Insights, Views and Attitudes (VIVA) – results from an international survey. Climacteric. 2012;15:36-44

Emättimen limakalvojen kuivuminen. Duodecim terveyskirjasto 7.10.2020. www.terveyskirjasto.fi

Emätintulehdus, Duodecim terveyskirjasto 28.9.2020. www.terveyskirjasto.fi

Haluan, haluat, haluamme
Parisuhde

Haluan, haluat, haluamme

Vaihdevuodet voivat kiristää parisuhdetta, etenkin, jos asiasta ei puhuta yhdessä. Avoin keskustelu auttaa monessa tapauksessa.